Nopeaa web-kehitystä todellakin

24Hei07

Huh, eilen pääsin artisokan uuden version kehityksen kanssa kunnon vauhtiin. CakePHP:n MVC (model-view-controller) -malli on vasta viime viikon opiskelun ja tutkiskelun jälkeen mennyt kunnolla päähän, ja kun pohjatyö oli tehty eri näkymien ulkoasujen ja presentaation kannalta sekä kaikki tarvittavat model ja controller -koodinpätkät olivat kunnossa syntyi tavaraa yhdessä illassa tavattoman paljon.

Lyhykäisyydessää MVC -mallin ideana on eriyttää toisistaan sovelluksen tietomalli, logiikka ja esitys, jotka kaikki tapahtuvat eri tasoilla. Näin ollen kaikki tiedon tallennukseen ja hakuun liittyvä tapahtuu tietomallin (model) tasolla, logiikkaan ja tietojen muokkaamiseen sekä käsittelyyn liittyvä ohjain (controller) -tasolla ja kaikki tiedon esittämiseen liittyvä näkymissä (view). Tällaiseen sovellusmalliin ainakin minun oli todella hankala päästä sisään, mutta nyt opiskelu on kannattanut ja vauhti on sen mukaista.

Eilen tuli tehdyksi siis valmiiksi asti artisokan ”pulinaboksin” toteutus (viestien lisääminen ja näyttäminen eri sivuilla), linkkien lisääminen ja niiden näyttäminen parilla eri tavalla (sivussa pienessä listassa ja omalla sivullaan isommassa näkymässä) sekä lisäksi sain lisättyä RSS-syötteiden hakuun tarvittavat mallit ja kontrollerit.

Olen käyttänyt paljon lyhenteitä AJAX ja RSS kertoessani artisokka.orgin uudesta versiosta, joten yritän seuraavassa hieman selittää mitä lyhenteet käytännössä tarkoittavat, ja miksi niistä on kannattanut pitää meteliä:

RSS-syötteet on tapa jakaa tietoa eri palveluiden välillä, esimerkiksi tässä blogissa oikeassa laidassa näkyy minun viimeksi soittamani musiikkikappaleet last.fm -palvelusta, tieto on haettu RSS-syötteen avulla. Myöskin niiden alla näkyvät kuvat flickr.com palvelusta tulevat syötteenä tälle sivulle. Näiden avulla artisokkaan voi lisätä sisältöä muilta sivuilta, esimerkiksi joltain suomalaisesta designiin keskittyvältä sivustolta. Lisäksi käyttäjä voisi itse lisätä omiin tietoihinsa vaikka bloginsa RSS-syötteen osoitteen, jolloin hänen bloginsa viimeiset artikkelit näkyvät hänen artisokka.org -sivullaan. Artisokka.org:sta on mahdollista jakaa artisokan uusien kuvien, uusien kommenttien ja uusien gallerioiden -syötteiden lisäksi myös käyttäjään itseensä liittyviä syötteitä, kuten esimerkiksi omat uusimmat kuvat.

AJAX taas on tapa hakea ja tallentaa tietoa web-sivuilta niin ettei koko sivua tarvitse päivittää, vaan vain osa siitä. AJAXin käytöstä hyviä esimerkkejä ovat googlen palvelut kuten gmail, google suggest (antaa ehdotuksia haulle), google maps sekä tietysti Tuomaksen ja Rampen kumiankka.net -sivun hälytyskartta.One Response to “Nopeaa web-kehitystä todellakin”


  1. 1 Rullaati rullaa « artisokka.org kehitys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: