Kuvien selaamisesta ja gallerioista

18Hei07

Suuri osa ajastani artisokka.orgin uudistamista miettiessäni on mennyt käytettävyyden ja sivuilla liikkumisen logiikan miettimiseen, enkä vieläkään ole päässyt lopputulokseen sen suhteen millä tavalla esim. kuvien ja gallerioiden selaaminen tulisi toteuttaa.

Ongelma on siinä, että kuvien selaustapaa pitäisi ehkä muuttaa sen perusteella, mistä kuvaa katsomaan päätyy, ja se taas ei ole kovin intuitiivista. Esimerkiksi, jos vierailija saapuu etusivulta katsomaan jonkun artisokka.orgin käyttäjän kuvaa, näytetäänkö kuvan ohessa pienellä edellinen/seuraava kuva kyseiseltä käyttäjältä, vai edellinen/seuraava kuva artisokkaan saapumisjärjestyksessä? Jotain galleriaa katsottaessa seuraava ja edellinen kuva tietenkin viittaa saman galleriaan kuviin..


Ai mikä galleria? Artisokka.org seuraavaan versioon tulee käyttäjille mahdolliseksi luoda omia gallerioita – kuvakokoelmia – joihin samaan teemaan liittyvät kuvat voi niputtaa. Näin esimerkiksi diplomityöplanssit voi sijoittaa yhteen diplomityö-galleriaan. Kuvat eivät tällöin näy uusien kuvien listassa, vaan luotu uusi galleria näkyy uudet galleriat -listassa (gallerialle voi itse tehdä thumbnailin joka näkyy listassa tai valita käytettäväksi jonkun galleriassa olevan kuvan thumbnailin).

Mutta takaisin kuvien selaamiseen. Tässä muutama mukava tapa esimerkkien kanssa:

Ensinnäkin, flickr:n tapa on aika helposti ymmärrettävä, ja kuvaa katsoessa voi vähän selatakin. Selaus-navigaatio on sijoitettu oikeaan reunaan. ”Selausruutuja” on kaksi: yksi kaikille kuville ja toinen vuosaari-setin (-kokoelman) kuville. Tämä olisi yksi helppo tapa toteuttaa sekä käyttäjän kuvien sekä kaikkien kuvien selaus.

Visuaalisesti komeampi tapa olisi näyttää kuvat rivissä ylhäällä niin, että kuvia voisi selailla kumpaankin suuntaan ja valita sitten kuvan jonka thumbnail näyttää hyvältä. Ns.”karuselli” näyttää hienolta, mutta tuo mukanaan vaikeuksia varsinkin teknisellä puolella, mutta myös käytettävyydessä (vain yksi selattava lista – useampi veisi aivan liikaa tilaa).

Ongelmana artisokka.orgissa on myös kuvien suuri koko. Parhaimmillaan 1280 pikseliä leveät kuvat eivät mahdu tavallisen noin 960 pikseliä leveälle ruudulle ja rikkovat layoutin. Tähän olen harkinnut pingstate.nu -gallerian tapaan kuvan näyttämistä pienennetyssä koossa täysiresoluutioisen kuvan avautuessa klikkauksella popuppiin.

Yksikään edellämainituista tavoista ei toimine artisokassa suoraan, vaan niitä joutuu soveltamaan ja muokkaamaan. Ne kaikki ovat kuitenkin mielestäni hyviä tapoja toteuttaa nettigallerian selaus ja kuvien näyttäminen intuitiivisesti pitäen sivun leiskan kasassa kuvien koosta huolimatta.No Responses Yet to “Kuvien selaamisesta ja gallerioista”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: