Lisää wanhaa kehityspäiväkirjaa

12Hei07

Vanhassa päiväkirjassa oli hyvä listaus suhteellisen keveitä toteutustapoja ja frameworkkeja artisokka.orgin kakkos-versiolle… Ikävää että loppujen lopuksi yksikään niistä ei ollut tarpeeksi hyvä ja laaja-alainen. Artisokka.org vaatii kumminkin aika paljon omia juttujaan, kiitos arkkitehtuuriin keskittymisen. Muutenkaan mielestäni harva kuva-sivusto on onnistunut hirveän hyvin toteuttamaan kuvien selaamista/muokkaamista, ja siihenhän koko artisokka.org perustuu (ja tekee sen nyt tosi huonosti).

Mutta päiväkirjaan…

25-29.9.2006

Etsin netistä tietoa ja lähteitä, jos vaikka olisi löytynyt suuri osa tarvittavasta koodista jo valmiiksi paketoituna ja tehtynä. Löytyihän sitä. Ohessa kommentteineen eri vaihtoehtoja joita kävin läpi.

Aloitin ensimmäisenä etsimään jotain helppoa framework-kirjastoa, jossa olisi jo kaikki tarvittavat perusteet artisokalle – käyttäjähallinta ja sen sellaiset. Suurimmaksi osaksi löytyi suurrellisia CMS alustoja, jotka olivat aivan liian monimutkaisia ja kattavia tarkoituksiini. Etsin myöskin kirjastoja joilla saisin php:n formien käsittelyn automatisoitua jotenkin. Itse tehtynä artisokan kaltainen yhteisösaitti tuottaisi todella paljon työtä nimenomaan käyttäjän täyttämien lomakkeiden tekemisessä ja tarkistuksen ohjelmoinnissa, puhumattakaan tiedostojen vastaanottamisesta ja virheiden hallinnasta…

ezframework / phpclasses.org
Todella yksinkertainen laajennettavissa oleva pohja melkein mille tahansa. Sisältää perus tietokantakirjaston sekä authorisointi-, käyttäjä- ja kuvanmuokkauskirjastot. Kirjastokokonaisuus ei ollut kumminkaan tarpeeksi kattava, mutta osio koodeista aion hyödyntää artisokkaan.

clonefish
clonefish on maksullinen php-kirjasto, joka luo haluttujen muuttujien perusteella formin ja myöskin validoi sen. Helppokäyttöinen, kenttien luonti tietokannan sisällön pohjalta (select, checkboxes, radiobuttons). Miinuksena kova hinta ($100) ja se, että formeihin ei automaattisesti saa luotua omia nappeja submitin lisäksi, eikä reset-nappia (kyseiset elementtityypit pitäisi ilmeisesti itse koodata clonefishiin).

formsgeneration / phpclasses.org
harkittuani clonefishiä tiesin vähän mitä hakea. googlauksella löytyikin muutama hyvä vaihtoehto, joista kattavin vaikutti olevan formsgeneration. Ominaisuuksiltaan yhtä hyvä ellei parempi kuin clonefish, hieman vaikeampi käyttää, mutta ilmainen! Selaamalla kirjaston sisältöä löytyi myöskin smarty!

smarty – templatesystem
Smarty on elämää helpottava templatesysteemi. Ei tarvitse enää php:n ja html:n sekamelskaa kun hoitaa logiikan toisaalla ja esittämisen toisaalla. Tähän vielä yhdistettynä itse tehtävät kirjastot niin kehitystyön pitäisi onnistua todella rivakasti.

lastRSS
ajattelin tuoda artisokan etusivulle lisäarvoa tuomalla sinne uusimmat luksus*-blogin uutiset. lastrss hoitaa rss-feedin parsimisen arrayksi ja sisältää myös cachetoiminnallisuuden.

scriptaculous / AJAX
Frontendiin käyttäjää helpottaviin pieniin toiminnallisuuksiin ja mahdolliseen ajax-toiminnallisuuteen aion käyttää scriptaculous javascript kirjastoa, joka laajentaa prototype-kirjastoa mm. silmää hivelevillä efekteillä ja elementtien käsittelyllä. Kirjasto helpottaa javascript-koodausta toteutuksen kannalta siinä missä formsgeneration ja smartykin php-koodausta.

Hohhoh…One Response to “Lisää wanhaa kehityspäiväkirjaa”


  1. 1 Viimeinen otos vanhasta päiväkirjasta « artisokka.org kehitys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: